Trumparegiškumas, patiklumas ar nemokėjimas matyti nei vieno ėjimo į priekį?

Trumparegiškumas, patiklumas ar nemokėjimas matyti nei vieno ėjimo į priekį?

 

Daug žmonių susiduria su problemomis, nes nemoka susieti priežasties ir pasekmės ryšio. Nemoka, nes niekur šito nemoko ir tuos dalykus turi suprasti savarankiškai. O norint suprasti, reikia pradėti stebėti save, aplinkinius žmones ir aplinką. Daugumai, tai pernelyg sudėtinga.
Panagrinėkim keletą paprastų pavyzdžių.
1. Pavyzdžiui suvalgėte maistą, kuris jums netiko ir apsinuodijote. Kitą kartą vėl suvalgėte to paties, ir vėl apsinuodijote, pajutote tam tikrus negalavimus. Ir taip tęsiasi daugybę kartų. Ar sugebėsite pastebėti kas sukėlė jums negalavimus, ar numosite į negalavimus ranka? Nes visiems visko būna?
2. Arba užsimanėte naujausio modelio telefono, o pinigų neturite. Pasiėmėte paskolą, pasijautėte turtuoliu akimirksniu, ir įsigijote telefoną, o likusius pinigus nežinia kur išleidote. Jie tiesiog ištirpo. Jūs likote prie suskilusios geldos, ir dar su skolomis, kurių vertė beveik dvigubai didesnė nei telefono. Jūsų rankose telefonas, o parduotuvių lentynose jau puikuojasi dar naujesnis modelis. Siaubas, ar ne?
3. Nuėjote į seminarą ir prisistatyme pasakėte, kad mokate kalti inkilėlius paukštukams. Ir štai čia seminaro vedėjas jums iškilmingai pareiškia, kad stokitės ir eikite vesti seminarus, kaip reikia sukalti inkilėlius ir švieskite žmones. Jūs širdyje džiaugiatės gavę įvertinimą. Bet šalia girdite, kad tas pats sakoma visiems atėjusiems: „… jūs darykite mezgimo pamokėles, o jūs veskite paskaitėles apie lipdymą, o štai jūs iš trečios eilės, eikite ir su visais dalinkitės tuo, kaip auginti obuolius… „ Kažkas atrodo ne taip. Ir vėl eilinė manipuliacija patikliais žmonėmis! Nejaugi visų žmonių pašaukimas vesti seminarus? O kas darbus dirbs?
4. Kiek kartų patikėjote pažadais? Apsidžiaugėte, jau viską susiplanavote, o pažadas taip ir liko neišpildytas. Vėl likote prie suskilusios geldos. Ką daryti? O gi tiesiog nustokite džiaugtis pažadais! Džiaukitės ne pažadais, o realiomis dovanomis, darbais ir dėmesiu čia ir dabar, o ne laukite to, ko galbūt niekad ir nebus. Kol džiaugsitės pažadais, tol kiti mielai jums žadės ir apgaudinės juk. Juk žadėti taip paprasta?
Tuos pavyzdžius būtų galima tęsti ir tęsti. Ir jei jums nesinori pajudinti smegenėlių, ir jei jūs vis lipate ant to pačio grėblio, tai reiškia tik viena – problema yra jumyse. Kvailį ir bažnyčioje muša.
Norite keistis? Perpraskite pasikartojančias situacijas ir nebedarykite tų pačių klaidų. Jei nesiseka gyventi blogai, pabandykite gerai gyventi…

Jurgita,